Η απόλαυση της ανιδεότητας

Είναι τέλειο να γνωρίζεις το απόλυτο τίποτα. Σκέφτεσαι ότι δε φέρεις καμία ευθύνη, καμία υποχρέωση απέναντι στο οτιδήποτε ή στον οποιονδήποτε. Νιώθεις ανάλαφρος και χαρωπός γνωρίζοντας ακριβώς ότι δε γνωρίζεις απολύτως τίποτα. Θαυμάζω όσους συμβιβάζονται με την ιδέα της ανιδεότητας -όσο παράδοξο και αν μοιάζει αυτό, διότι ακόμα και η ανιδεότητα απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο.

Επρόκειτο λοιπόν για μία απίστευτη τεχνική κατά την οποία ο εφαρμοστής της γνωρίζει το απόλυτο τίποτα, αλλά με μαεστρία καταφέρνει να πείσει αρκετές φορές τους γύρω ότι γνωρίζει τα πάντα (ξεφουρνίζοντας φαινομενικά μεγαλεπήβολες…μαλακίες). Η φάση είναι ότι το απολαμβάνει απίστευτα και η ακόμα μεγαλύτερη φάση είναι ότι δε γνωρίζει τη κατάσταση του. “Αγαπητέ μου θα έπρεπε να πληροφορηθείς περαιτέρω και μάλιστα εφ’όλης της ύλης”. Θα έπρεπε. Παρόλο αυτά μου αρέσει που το απολαμβάνεις και ακόμα περισσότερο μου αρέσει που σου δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστείς τη σάπια κενότητα με έναν πραγματικά μεγάλο αριθμό διπόδων. Τα οποία δίποτα περιμένουν να πέσει “η γνώση” σα βροχή σε αποστειρωμένη έρημο (οπότε κιόλας απλά τη ρουφούν χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ίχνος φιλτραρίσματος).

Μπορούμε με μεγάλη άνεση να πούμε ότι η φρικαλεότητα της ανιδεότητας εκνευρίζει -τουλάχιστον τις περισσότερες φορές εκείνους που “την βρίσκουν” ρουφώντας μανιασμένα και λυσσαλέα κάθε ίντσα γνώσης (όχι ότι αυτοί είναι περισσότερο νορμάλ από τους προηγούμενους). Τελικά ποιός είναι καλύτερος και γιατί. Κανένας. Απλώς η ανιδεότητα που έγινε τρόπος ζωής -μετά από καθημερινή πλύση εγκεφάλου και συνεπώς έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας- και εισχώρησε μέσα στη πέτσα, αλλά ύστερα κόλλησε πάνω και εφάρμοσε σα δεύτερο δέρμα -τόσο φυσικά!- έχει μετατραπεί σε ένα εκ πρώτης όψεως αφελές παιχνιδάκι, το οποίο όμως διόλου αφελές δεν είναι. Έχει ζουμί η υπόθεση -και θα σου αρέσει. Θα σου αρέσει ακόμα περισσότερο εάν προτίθεσαι να δουλέψεις το μυαλό σου (ξέρεις λίγο stretching, λίγο brainstorming -στα ελληνικά “καταιγισμός ιδεών”).

Μιλούμε λοιπόν για μία απόλυτα εν αγνοία πρακτική -ή μήπως όχι;- η οποία εφαρμόζεται σχεδόν καθημερινά και μάλιστα “μοστραρίζεται” με περίσσια άνεση (μάλλον ακριβώς επειδή επρόκειτο για την ανιδεότητα την ίδια).

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα από αυτά που δέχεσαι (και υπο-δέχεσαι επίσης στρώνοντας κατακόκκινο χαλάκι) να εισχωρήσουν στο κρανίο σου και να πλαγιάσουν μαζί με τις υπόλοιπες φανταστικές σου σκέψεις, έχουν καταστρέψει οποιαδήποτε “καθαρή” ιδέα ή σκέψη θα μπορούσες ποτέ να καταστρώσεις; Χάνεις κάθε αυθεντικότητα με σχεδόν αυτοματοποιημένες διαδικασίες, να το ξέρεις. Προτείνω ένα φίλτρο. Κοίταξε να είναι ισχυρό όμως, δε θα πρέπει να περνάει τίποτα. Βρωμερά μυγάκια. Σιχαμένα. Προσκολούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη πανούκλα του 1850 ή μήπως την ανεμοβλογιά του 1975 στην Ινδία; Δεν έχει σημασία η σύγκριση αυτή. Σημασία έχει πολύ απλά να κατανοήσει κανείς το κίνδυνο που διατρέχει, ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισης. Γιατί και η λάθος πληροφόρηση είναι το ίδιο μολυσματική όπως οι προαναφερόμενες επιδημίες.

Είναι πραγματικά αηδιαστικό, εξευτελιστικό για τη νοημοσύνη. Ναι, είναι. Υποτίθεται θέλουμε να θεωρούμαστε ανώτερο είδος από όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν αδέσποτα εκεί έξω (ακριβώς όπως και εμείς, απλώς οριοθετημένα αδέσποτα). Και όμως είναι τόσο αστείο γιατί μπορούμε να ξεγελαστούμε σα ποντίκι που μόλις ζουλήχτηκε από τη φάκα. Και όλα αυτά για ένα τόσο δα κομματάκι τυράκι (τί σου κάνει η πείνα όμως).

Προσπάθησε να μην απολαμβάνεις και εσύ την ανιδεότητα. Γέμισε το κρανίο σου με σκέψεις αυθεντικές, σκέψεις και ιδέες λειψές από εμμονικές τάσεις, σφιχτά αγκαλιασμένες με τον ίδιο παρτενέρ (και ίσως τον λάθος) για καιρό. Είσαι ότι σε ταίζεις μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ότι πιο όμορφο υπάρχει και θα υπάρξει είναι η ίδια η γνώση, το ίδιο το μυαλό και η δυνατότητες του να μετατρέπει τις πληροφορίες. Συχνά θεωρούμε αυτή την ικανότητα κάτι αυτονόητο ή κάτι εξαιρετικά απλό. Και όμως…το σύμπαν είναι μέσα μας. Αυτό δε ξέρω πόσο απλό ή λίγο μπορεί να είναι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s