Προέλευση

Το κείμενο γράφτηκε αρχικά στα Αγγλικά. Κάνω τη μετάφραση προς τα Ελληνικά.


Η προέλευση κάθε ιστορίας είναι τα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα που συναντάμε εκεί έξω ή μέσα στους δικούς μας, πιο προσωπικούς κύκλους.

Σήμερα το πρωί είδα έναν πίνακα να κάθεται σε ένα παγκάκι, εγκαταλελειμμένο και εντελώς μόνο του. Ο ήλιος δεν είχε ακόμη φτάσει στο σημείο που βρισκόταν και είχε μείνει ανέγγιχτος από το φως, διότι ήταν αργά και ο ήλιος δεν έφτανε ακόμη σε αυτό το σημείο, δεδομένου ότι μερικά κτίρια έφραζαν το ζεστό φως του ήλιου. Ο πίνακας περίμενε κάποιον ή κάτι στο παγκάκι έξω από το μουσείο και όπως φαίνεται, έτυχε να περάσω εκείνη ακριβώς τη στιγμή – όχι νωρίτερα, όχι αργότερα, στην οποία κανένας άλλος δεν περνούσε από εκείνο το σημείο. Έτσι, βλέποντας αυτό το αγγελικό πρόσωπο από μακριά σε μια στιγμή, στην οποία ήμουν ο μόνος παρατηρητής, ένιωσα αμέσως να βιώνω κάτι εξαιρετικά πολύτιμο, μία στιγμή ιδιαίτερα προνομιακή για εμένα. ‘Ετσι αποφάσισα να πάρω μαζί μου τον πίνακα και να τον τοποθετήσω κάπου μέσα στον προσωπικό μου χώρο. Ήταν ένας πίνακας του Francisco de Zurbarán.

Πριν τη τοποθέτηση του κάπου μέσα στο χώρο μου, θα περπατούσα μαζί του στους δρόμους και θα πήγαινα στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσω νερό. Ο ταμίας  παρακολουθούσε με περίεργο βλέμμα το αγγελικό πρόσωπο του πίνακα και στη συνέχεια εμένα. Πολύ θα ήθελα να μάθω όσα περνούσαν από τη σκέψη του, αλλά τελικά αποφάσισα ότι ίσως και να μην σκεφτόταν κάτι και τόσο συγκεκριμένο.

Ύστερα μπήκα και πάλι στο δρόμο της επιστροφής προς τον προσωπικό μου χώρο – το ένα χέρι κρατούσε τον πίνακα, το άλλο οκτώ λίτρα νερό.

One thought on “Προέλευση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s