Cordes fluixes i comunicació verbal

This is the Catalan translation of the text original “The tightropes of verbal communication”. I decided to publice it here, since it will be part next month of the local Catalan magazine “La Dona dels Nassos”.


Sempre m’ha resultat estrany això de portar-ho fins a aquell punt. O, com a mínim, la manera que té la gent de portar-ho fins a aquell punt. Quan comencen una conversa amb l’objectiu d’arribar al nus, sembla que passin, a poc a poc, el rasclet per les diferents parts d’aquest nus, fins arribar a presentar-lo. És un procés típic de totes les discussions, i es basa en allò que anomenem, habitualment, arguments.

Arribats fins aquí, us he de fer una confessió, molt personal, que no espera de vosaltres ni aprovació ni refutació. Algunes confessions de certs pensaments serveixen, de tant en tant, de llavors per a noves perspectives, que esdevenen arrels per al dubte.

Us confesso com n’és d’estranya per a mi, que no em manca paciència ni comprensió, aquesta sensació de “desvestir” el nus final a poc a poc. Vull dir que podria esperar, de peu, l’estona que calgués per a escoltar aquell punt en l’argumentació d’algú, per a observar com va vorejant el nus. Una força m’empeny a pensar: “Vinga, digues-ho. Al cap i a la fi, només desitges manifestar allò que tots els participants a la conversa ja estan pensant… Però… de fet, no hauries de fer-ho. Si ho fessis, podries: 1) influir en el “flux normal” de la conversa, 2) provocar mirades indagadores pel motiu anterior, i 3) quedar com a “inapropiada” (socialment incompatible), perquè no t’has (auto)contingut prou, no has estat prou democràtica per a permetre que l’interlocutor acabi primer”.

Vull dir… no és estrany? […] Després de pensar amb cura per què escrivia aquest text, em vaig adonar que no tenia un objectiu específic o, com a mínim, un propòsit ben articulat, o amb una intenció. La idea de crear-lo em va sorgir de l’experiència de participar en diverses converses amb gent de diferent mena i amb diverses maneres de sostenir les seves idees. I em vaig adonar de la gran similitud entre la comunicació verbal i un circ ple de cordes fluixes on els funambulistes es preparen per a l’equilibri – o no. 

No obstant això, després d’acabar la meva llarga observació, em vaig adonar molt decebut que les persones es respectin entre si, però en el fons no respecten el seu valuós temps ni la seva pròpia honestedat. No respecten els seus instints, que moltes vegades poden causar problemes irracionals, però, es deriven d’una font molt original en cada individu. Suposo que aquest mateix instint tindria el gran potencial de fer que les persones entenguin que ser espontani, però, diguem espontani en bones proporcions, tot i que l’oxímoron però essencial per aconseguir un bon discurs, és de fet i, finalment, la clau per transferir una idea, que serà No només es basarà en bons arguments o, en general, seguirà la necessitat d’arguments, sinó que també implicarà l’originalitat de cada parlant, la seva actitud personal i les seves qualitats. Aquest fet no vol dir que qualsevol argument sigui menys vàlid; per contra, seria al meu entendre encara més espectacular, perquè tindria una cara. Tindria un record.

En particular, hi ha alguna cosa que realment passa molt sovint: la majoria dominant tracta amb problemes “dialèctics”, així que bàsicament amb dificultats a l’formar opinions i, a més, (i més general) a l’produir llenguatge oral o verbal. I no injustificat. La por a parlar davant d’altres és probablement un dels més grans pors. És la por a l’expressió i l’exposició. És la por a cometre errors. És la por a donar les impressions equivocades. Crec que aquests temors van aparèixer molt a causa de les convencions socials o els estereotips. Per descomptat, no és fàcil lluitar amb una dificultat profundament arrelada com aquesta; Mai va ser tan senzill fer front a actituds profundament arrelades, gairebé repetitives.

La realització de la presència d’aquesta complexitat profundament arrelada, fins i tot dins de la institució de la universitat, que sovint representa l’expressió i la lliure opinió, confirma l’abast de l’comportament abans esmentat. En particular, encara es pot experimentar com les persones dibuixen crítiques (desafortunadament per raons no necessàriament aparents, sinó perquè a un se li està ensenyant dins de la universitat a treure totes les espases possibles i entrar a la guerra d’argumentació) o fins i tot es troben en un dilema especial i profund si haurien comentar alguna cosa o no. No confien en el seu instint d’alguna manera. És aquest fet, el que crea en mi un sentiment estrany i trist, a l’pensar que tots defensen la llibertat, no només de la parla. Crec que seria més lliure i honest dir que ets lliure de portar-me a la teva trampa de l’ratolí, hipnotitzar amb fets i arguments, promoure el mateix patró de conversa.

No obstant això, el discurs en si és bastant dinàmic. Per tant, l’equilibri és raonable en aquest punt, necessari també. Les persones haurien arriscar-se a exposar per les seves idees, però també tenint en compte que a el mateix temps literalment caminen per la corda fluixa. Perquè així és com funciona finalment el procés de comunicació verbal.

“Al cap i a la fi, tot gira al voltant de l’equilibri i de qui diu més del que s’esperava o no. I, de fet, depèn d’aquell que escolta o mira, si seguim la metàfora del circ”. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s