Φόβος λήθης

I am currently working on the greek edition of my anthology and translating some texts, which I haven’t yet translated. Therefore, the greek readers can now read the greek translation of “Memorophobia”, originally written in English.


Την ίδια στιγμή που οι γέροι έψαχναν τη μνήμη τους, κάποιοι άλλοι νεότεροι έψαχναν για την λήθη, δηλαδή την απώλεια της μνήμης. Οι πρώτοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να θυμηθούν τμήματα της ζωής τους και οι δεύτεροι καίγονταν μέσα στα επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια των αναμνήσεων.

Μέρος πρώτο

Πρεσβύτεροι: Τώρα έχουμε τη χάρη να μιλήσουμε και να κάνουμε αυτήν την εισαγωγή, καθώς ο συγγραφέας δεν μπορεί να αποφασίσει αν οι γηραιότεροι ή οι νεότεροι πρέπει να ξεκινήσουν. Αυτή τη νύχτα με μεγάλη αγωνία γίνεται μία προσπάθεια της αναβίωσης του ποιοι ήμασταν κάποτε. Βλέπετε οι αναμνήσεις μας δεν μπορούν καν να ονομαστούν αναμνήσεις, αφού δεν έχουμε πλέον κάτι που να μοιάζει με ανάμνηση. Επομένως, η λέξη μνήμη για εμάς είναι σχεδόν άγνωστη. Ωστόσο, ακούσαμε τους νεότερους να λένε ότι η μνήμη μοιάζει σχεδόν με μία αποθήκη εκατομμυρίων καθρεφτών· πρέπει κανείς να εισέλθει μόνο και να κοιτάξει αυτούς τους καθρέφτες για να βρει τμήματα του εαυτού του που αντανακλούν χρονικά και τοπικά διαφορετικές στιγμές της ζωής του.

Νεότεροι: Ακόμα κι αν πρέπει να επαναλάβουμε τα λόγια μας, αυτό που συμβαίνει είναι πιο αληθινό από ποτέ, δηλαδή με μεγάλη βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι θα ξεχάσετε τα πάντα μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, ίσως μπορούμε να ελευθερώσουμε το μυαλό και την ψυχή μας μέσω αυτής της συνεχούς επανάληψης από την ύπαρξη της μνήμης, μην βλέποντας πλέον ταα είδωλα μας μέσα στους καθρέφτες. Βλέπετε, όλοι εσείς οι γηραιότεροι επιθυμείτε να θυμηθείτε, αλλά εμείς, επιθυμούμε να μπορούσαμε να ξεχάσουμε. Γλυκός είναι ο χυμός της ανάμνησης, αλλά για πόσο καιρό νομίζεις, θα μπορείς να κοιτάζεις την υπέροχοη αντανάκλαση σου; Οι πιο σκοτεινές αντανακλάσεις του εαυτού σας θα εισχωρήσουν μέσα στο μυαλό σας και θα σας αναγκάσουν να δείτε τα πάντα. Είστε πρόθυμοι να δείτε όλα τα καλά, μα και όλα τα άσχημα και σκοτεινά ταυτόχρονα;

Πρεσβύτεροι: Ζούμε μέσα στη λήθη εδώ και καιρό και δεν έχουμε πια συναισθήματα. Θα κάναμε οτιδήποτε χρειάζεται, μονάχα για να νιώσουμε κάτι, καλό, υπέροχο ή άσχημο, δεν έχει σημασία. Αφήστε μας μονάχα να νιώσουμε!

Τέλος μέρους πρώτου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s